Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Indyk z omletem i warzywami"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Składniki
Filet z indyka opłucz, osusz rozetnij na prostokątny płat. Włóż go między dwa kawałki folii spożywczej i lekko rozbij. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, natrzyj nim mięso. Posyp je solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i włóż na 30 minut do lodówki.
Przygotuj warzywne nadzienie: marchewkę obierz, ugotuj na półtwardo w lekko posolonej wodzie, wyjmij, przestudź i pokrój w kostkę. Groszek dobrze osącz z zalewy. Cebulkę obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, usmaż na nim cebulę, dodaj marchewkę i groszek.
Warzywa chwilę razem podsmaż. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Przygotuj omlet: jajka wbij do miseczki. Roztrzep z mlekiem i mąką. Wsyp trochę soli i białego pieprzu. Na dużej patelni rozgrzej masło. Wlej roztrzepane jajka. Usmaż omlet. Ostrożnie zsuń go na płat mięsa.
Rozłóż warzywne nadzienie. Mięso zwiń. Obwiąż bawełnianą nitką. Roladę zawiń w folię aluminiową (ew. wilgotną gazę złożoną kilka razy i posmarowaną masłem). Końce mocno zawiń. Włóż do wrzącej lekko posolonej wody. Gotuj ok. godziny.
Wystudź w folii, potem ostrożnie ją zdejmij, usuń nitkę i pokrój roladę w plasterki. Udekoruj, np. natką.
Czas przygotowania: 95 minut. 1 porcja: 370 kcal. Cena porcji: 4,60 złŹródło: Tina