Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Indyk z ziołami"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32592
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 66
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 945
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 342
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32592
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 66
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 945
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 342
Składniki
Mięso umyj, osusz. Usuń kości. Włóż je do szybkowaru. Mięso posyp tymiankiem, oregano, chili, solą, pieprzem. Zwiń skórką na zewnątrz. Mocno obwiąż lnianym sznureczkiem lub nitką lnianą. Odstaw, aby mięso przeszło smakiem przypraw.
Marchewki, pietruszki, cebulę oczyść. Pokrój na duże kawałki. Przełóż warzywa do szybkowara. Wlej wywar, czerwone wino, ocet balsamiczny. Nakryj szybkowar. Zagotuj zawartość garnka.
Ostudź naczynie pod strumieniem zimnej wody (nie otwieraj wcześniej, bo para cię poparzy). Otwórz. Włóż udziec z indyka, zamieszaj. Gotuj około godziny na maleńkim ogniu.
Wyjmij mięso z szybkowara, usuń lnianą nitkę. Mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku, obłóż warzywami oraz kluskami śląskimi. Udekoruj gałązkami tymianku, posyp posiekaną natką. Sos przecedź przez sitko. Możesz go najpierw odparować, zagęścić mąką ziemniaczaną, przyprawić do smaku. Podaj oddzielnie.
W tym czasie, gdy mięso się gotuje, przyrządź kluski śląskie. Zmiel ugotowane ziemniaki, włóż do garnka, uciśnij masę. Wyjmij 1/4 porcji, wsyp mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto. Formuj okrągłe kulki z dziurką. Gotuj 2-3 minuty, od chwili kiedy wypłyną.
<strong>Przepis nadesłała Renata Pyzik z Tarnogóry</strong>Źródło: Takie jest życie