Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jabłeczne placuszki z boczkiem"
Przepis na potrawkę z kurczakiem i makaronem ryżowym. Potrawka prosta , szybk...
Odsłon: 1126
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 14
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 48
Przepis na potrawkę z kurczakiem i makaronem ryżowym. Potrawka prosta , szybk...
Odsłon: 1126
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 14
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 48
Składniki
Jabłka umyć (nie obierać), wydrążyć środki, uważając, by nie uszkodzić ścianek owoców. Jabłka pokroić w plasterki o grubości 0,5-1 cm. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Listki majeranku drobniutko posiekać. Cebule obrać, pokroić w piórka. Plasterki boczku pociąć na połówki i wysmażyć na chrupko. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na tłuszczu ze smażenia boczku zrumienić cebule. Posypać je majerankiem. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.
Mąkę wymieszać misce z proszkiem do pieczenia. Wbić jajka i wlać maślankę. Wsypać sporą szczyptę soli, wymieszać mikserem na gładkie ciasto.
Na patelni rozgrzewać małe porcje oleju. Kłaść plasterki jabłek. Nakładać na nie łyżką ciasto i formować owalne placuszki. Smażyć na rumiano. Na każdy placuszek nałożyć porcję zrumienionej cebuli oraz wysmażonego boczku. Mocno razem podgrzać. Podawać od razu po przyrządzeniu.Źródło: Życie na gorąco