Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jabłeczne placuszki z boczkiem"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13050
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1480
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14370
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5943
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13050
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1480
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14370
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5943
Składniki
Jabłka umyć (nie obierać), wydrążyć środki, uważając, by nie uszkodzić ścianek owoców. Jabłka pokroić w plasterki o grubości 0,5-1 cm. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Listki majeranku drobniutko posiekać. Cebule obrać, pokroić w piórka. Plasterki boczku pociąć na połówki i wysmażyć na chrupko. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na tłuszczu ze smażenia boczku zrumienić cebule. Posypać je majerankiem. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.
Mąkę wymieszać misce z proszkiem do pieczenia. Wbić jajka i wlać maślankę. Wsypać sporą szczyptę soli, wymieszać mikserem na gładkie ciasto.
Na patelni rozgrzewać małe porcje oleju. Kłaść plasterki jabłek. Nakładać na nie łyżką ciasto i formować owalne placuszki. Smażyć na rumiano. Na każdy placuszek nałożyć porcję zrumienionej cebuli oraz wysmażonego boczku. Mocno razem podgrzać. Podawać od razu po przyrządzeniu.Źródło: Życie na gorąco