Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jabłeczne placuszki z boczkiem"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3737
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2066
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5499
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5524
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3737
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2066
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5499
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5524
Składniki
Jabłka umyć (nie obierać), wydrążyć środki, uważając, by nie uszkodzić ścianek owoców. Jabłka pokroić w plasterki o grubości 0,5-1 cm. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Listki majeranku drobniutko posiekać. Cebule obrać, pokroić w piórka. Plasterki boczku pociąć na połówki i wysmażyć na chrupko. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na tłuszczu ze smażenia boczku zrumienić cebule. Posypać je majerankiem. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.
Mąkę wymieszać misce z proszkiem do pieczenia. Wbić jajka i wlać maślankę. Wsypać sporą szczyptę soli, wymieszać mikserem na gładkie ciasto.
Na patelni rozgrzewać małe porcje oleju. Kłaść plasterki jabłek. Nakładać na nie łyżką ciasto i formować owalne placuszki. Smażyć na rumiano. Na każdy placuszek nałożyć porcję zrumienionej cebuli oraz wysmażonego boczku. Mocno razem podgrzać. Podawać od razu po przyrządzeniu.Źródło: Życie na gorąco