Do góry

Dania główne Przepis na:

Jajeczna zapiekanka z pieczarkami i szpinakiem

Jajeczna zapiekanka z pieczarkami i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1837

Dodano:

Odsłon: 313

Przepyszna, wegetariańska i sycąca zapiekanka jajeczna z dodatkiem pieczarek, szpinaku i sera to idealna propozycja zarówno na obiad jak i śniadanie każdego dnia tygodnia.

Składniki

  • 18 jajek
  • ok. 450 gram pieczarek
  • 4 szklanki liści szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 zielone cebule
  • ok. 115 gram sera mozzarella
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz czarny
  • garść szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jajeczna zapiekanka z pieczarkami i szpinakiem

Przygotowanie

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
    Formę do pieczenia posmarować odrobiną oliwy z oliwek.
    Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
    Liście szpinaku umyć, osuszyć i pokroić.
    3 ząbki czosnku drobno posiekać.
    2 zielone cebule także pokroić, a szczypiorek drobno posiekać.
    Ser mozzarella pokruszyć lub pokroić.

  2. Na głębszą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
    Kiedy oliwa będzie ciepła wrzucić pokrojone pieczarki i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.
    Następnie na patelnię wrzucić pokrojone liście szpinaku oraz posiekany czosnek, zamieszać i gotować do czasu kiedy szpinak zmięknie.
    Wtedy doprawić solą oraz pieprzem do smaku i wymieszać.

  3. Tak przygotowane pieczarki i szpinak rozłożyć równomiernie w naczyniu do zapiekania.
    Następnie, także równomiernie, posypać wcześniej pokrojoną zieloną cebulą oraz połową z ok. 115 gram pokruszonego sera mozzarella.

  4. Do dużej miski wbić 18 jajek - rozbić, po czym wlać 1/2 szklanki mleka, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
    Mieszaninę jajeczną wlać na wcześniej przygotowane warzywa i ser i posypać pozostałą częścią sera mozzarella.

  5. Zapiekankę wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec przez ok. 30-50 minut lub do momentu, aż jajka osiągnął ulubiony przez nas stopień podpieczenia.

    Kiedy będzie ona już gotowa, wyjąć z piekarnika i pozwolić jej trochę ostygnąć.
    Podawać pokrojoną w kwadraty i posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń