Do góry

Dania główne Przepis na:

Jajecznica z ziemniakami i szpinakiem

Jajecznica z ziemniakami i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 510

Dodano:

Odsłon: 128

Cudne połączenie jajek, ziemniaków i szpinaku. Pełne smaku i co najważniejsze białka i żelaza.

Składniki

  • 6 dużych jajek
  • 2 duże ziemniaki
  • 120 gram szpinaku (2 szklanki)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • pół cebuli
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny
1-2 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Jajecznica z ziemniakami i szpinakiem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć i obrać.
    Pokroić je w plastry o grubości mniej więcej 3 mm.
    Szpinak także dokładnie umyć i osuszyć, po czym drobno posiekać.
    Dużą cebulę obrać, przekroić na pół a jedną z połówek pokroić w drobną kostkę.
    Jajka wybić do miski, doprawić solą i pieprzem i zmieszać dokładnie trzepaczką do jajek.

  2. Większą patelnię rozgrzać na średnim ogniu.
    Wlać na nią 1/3 szklanki oliwy z oliwek.
    Po ok. 2 minutach na podgrzaną oliwę wrzucić cebulę i mieszać ją od czasu do czasu.
    Po kolejnych 2 minutach na patelnię wrzucić plasterki ziemniaków i dokładnie wymieszać, tak aby każdy plasterek został pokryty oliwą z oliwek.

  3. Ziemniaki i cebulę mieszać od czasu do czasu, tak aby wszystkie plastry ugotowały się równomiernie.
    Po 15-17 minutach na średnim ogniu ziemniaki i cebula powinny być ugotowane, a także pięknie podpieczone. (stopień ugotowania ziemniaków można sprawdzić przy użyciu wykałaczki - jeśli dają się łatwo nadziać, są idealne)

  4. Na patelnię partiami wrzucić posiekany szpinak i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
    Kiedy szpinak zmięknie - doprawić całe danie 1/2 łyżki słodkiej papryki, solą oraz pieprzem.
    Dokładnie wymieszać.

  5. Następnie równomiernie wlać wcześniej rozmieszane jajka.
    Nie mieszać przez ok. 20-30 sekund, a później zamieszać tylko kilka razy - w ten sposób jajecznica będzie miała większe kawałki.

  6. Jajka powinny być dobrze ugotowane po ok. 2 minutach od wrzucenia ich na patelnię.
    Wtedy należy zdjąć patelnię z ognia.
    (oczywiście stopień podsmażenia jajek i całej potrawy zależy tylko i wyłącznie od naszego osobistego gustu)

  7. Tak przygotowane danie posypać startym żółtym serem i wcześniej drobno posiekanym szczypiorkiem.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń