Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jajeczny grzybek"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 208
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 208
Składniki
Przepis przysłała Ewelina Modelewska z Woli Miedniewskiej
Białka oddziel od żółtek do osobnych misek. Żółtka posyp szczyptą soli, zamieszaj. Powoli wsypuj mąkę, cały czas mieszając. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy żółtkowej, wsyp posiekaną natkę i szczypiorek (możesz dodać też koperek lub inne ulubione zioła). Delikatnie, ale starannie wymieszaj.
Niewielką ilość oleju rozgrzej na średniej patelni. Wlej masę jajeczną, wyrównaj. Smaż pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Gdy spód się zarumieni, odwróć na drugą stronę (przy pomocy talerza), dosmaż.
Grzybek przełóż na talerz, pozostaw 2-3 minuty. Pokrój na kawałki. Podawaj do barszczu lub innych czystych zup.
Czas przygotowania 20 min, ilość porcji 2, cena za porcję 1 złŹródło: Chwila dla Ciebie