Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jarzynka na pomarańczach"
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 14
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1020
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 335
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 14
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1020
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 335
Składniki
Główkę kalafiora starannie oczyść oraz wymocz, zmieniając kilka razy wodę. Potem kalafior osusz, podziel na różyczki. Ugotuj je w lekko posolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedź, osącz.
Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Z drugiej dokładnie usuń białą skórkę, z miąższu wytnij cienkie cząstki.
W garnku zagotuj bulion z sokiem pomarańczowym. Dodaj śmietanę oraz imbir. Mocno podgrzej. Mąkę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Wlej do bulionu ze śmietaną.
Sos podgrzewaj, aż zacznie gęstnieć. Włóż do niego cząstki pomarańczy oraz różyczki kalafiora. Podgrzewaj razem jeszcze kilka minut.
Przypraw od smaku solą. Gotowe danie wyłóż na talerze. Posyp startą skórką pomarańczową i czerwonym pieprzem.
<strong>Jedna porcja zawiera 365 kcal.</strong>Źródło: Tina