Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jesienne daube z wołowiny"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 173
Polecam.
Odsłon: 842
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 128
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9249
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 173
Polecam.
Odsłon: 842
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 128
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9249
Składniki
Dzień wcześniej włóż do miski pokrojone na kawałki mięso – jak na gulasz.
Zalej je winem, włóż suszone gałązki ziół (bouquet garni), pokrojone w cieniutkie krążki marchewki i czosnek w całych ząbkach oraz pokrojoną w piórka cebulę, dodaj ziarenka pieprzu, goździki i gałkę muszkatołową.
Następnego dnia podsmaż w garnku pokrojony boczek, odsącz marynatę i wrzuć do garnka z boczkiem i odrobiną oleju wyłowioną z niej wołowinę, cebulę, marchewkę oraz czosnek.
Dobrze wszystko podsmaż, na koniec zalej całość czerwonym winem z marynaty i 1/2 litra cieplej wody.
Dodaj sól oraz pieprz i gotuj na małym ogniu przez 4 godz. Na pół godz. przed podaniem dania wrzuć pokrojone grubo śliwki.
Jesienne daube z wołowiny możesz podawać z ziemniakami z wody lub zapiekanymi w piekarniku i dobrą sałatą z sosem vinegrette.
Bon appetit!Źródło: Świat kobiety