Do góry

Dania główne Przepis na:

Kacza pierś z sosem

Kacza pierś z sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Kacza pierś z sosem"

Składniki

  • 4 kacze piersi
  • 4 łyżki oleju
  • mielony cynamon
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 łyżka przyprawy do drobiu
  • cukier
  • sól
  • 150 g boczku
  • 1 szalotka
  • 250 g wiśni
  • 200 ml czerwonego wina
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 cytryna
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kacze piersi umyj, osusz i natnij ostrym nożem. W misce wymieszaj 2 łyżki oleju, cynomon, ziele angielskie, przyprawę do drobiu oraz cukier. Posmaruj kaczkę i marynuj w lodówce ok. 3 do 6 godzin przewracając mięso od czasu do czasu.

  2. Na patelni rozgrzej pozostały olej i krótko podsmaż mięso z obu stron. l Na blachę wyłóż pokrojony boczek, posiekaną szalotkę, wydrylowane wiśnie, wino, pokruszoną kostkę rosołową oraz podsmażone piersi. Piecz przez 10 minut w temperaturze 170 st. C.

  3. Wyjmij mięso, do sosu dodaj skrobię rozpuszczoną z odrobiną wody i wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą. Pierś z kaczki pokrój w plastry.

  4. Czas przygotowania: 50 minut 898 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń