Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kaczka z bakłażanem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 100
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 570
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 100
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 570
Składniki
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Wymieszaj z kurkumą i przełóż na talerz.
Na pozostałym tłuszczu zrumień pokrojoną w grube plastry kaczkę. Po chwili oprósz mięso mąką, dodaj orzechy i smaż jeszcze około 5 minut.
Wtedy wlej po 3/4 szklanki wody oraz soku z czarnych porzeczek i wrzuć kostkę rosołową. Dopraw całość solą, sokiem z cytryny i cukrem. Duś potrawę pod przykryciem około godziny.
Bakłażana oraz cukinię umyj i pokrój w plastry. Posyp je solą, poczekaj, aż puszczą sok, a potem wytrzyj papierowym ręcznikiem i usmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek razem z różyczkami brokuła i kawałkami marchewki.
Wymieszaj warzywa z przygotowaną cebulą, po czym dołóż do kaczki.
Duś do miękkości, a pod koniec posyp danie imbirem i czerwonym pieprzem.
Czas: 180 min. 1 porcja = 420 kcalŹródło: Kurier TV