Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kalafior zapiekany z beszamelem"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1305
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 60
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1305
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 60
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 15 min. Na ostatnie 5 min dodaj różyczki kalafiora. Szynkę pokrój w paski.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. W rondlu rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę, wyjmij ją, a na maśle podsmaż szynkę, też wyjmij.
Do masła przesiej mąkę, kiedy powstanie jasna zasmażka, dodaj mleko. Zagotuj i wsyp bulion w proszku, gotuj na małym ogniu ok. 5 min ciągle mieszając. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
Ziemniaki, kalafior, szynkę i cebulę wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania. Zalej sosem.
Piecz ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Udekoruj bazylią.
Czas przygotowania: 75 minut 290 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień