Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kapuśniak na żeberkach"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1045
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 79
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1045
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 79
Składniki
Żeberka umyj, osusz, podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem. Wstaw na minimum godzinę do lodówki.
Zagotuj 3 litry wody, włóż żeberka, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj około 40 minut na wolnym ogniu.
Główkę kapusty poszatkuj, dołóż do garnka.
Po chwili dodaj obrane i pokrojone marchewki, seler, por, pietruszkę oraz ziemniaki. Gotuj na minimalnym ogniu około 20 minut.
Cebulę obierz, posiekaj.
Boczek pokrój w kostkę, przesmaż na suchej patelni. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dołóż cebulę i zeszklij. Dołóż do zupy.
Na koniec przepłucz kapustę kiszoną (jeśli jest zbyt kwaśna), poszatkuj i dorzuć do garnka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Gotuj jeszcze około 10 minut.
Gotowy kapuśniak posyp natką pietruszki.
100 min ? Stopień trudności: średnie ? Kalorie: 230Źródło: Super TV