Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kapuśniak z groszkiem i kalarepką"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32588
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 65
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 91
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 939
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 338
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32588
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 65
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 91
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 939
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 338
Składniki
Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb, liście pokrój na spore kawałki. Ziemniaki oraz kalarepki obierz, pokrój w cienkie półplasterki albo w grubą kostkę. Groszek cukrowy oczyść, umyj (ew. strączki pokrój na połówki).
Groszek zielony przebierz, opłucz, dobrze osącz na sitku. Cebulę obierz, grubo posiekaj.
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, mieszając usmaż ją na szklisto. Dołóż kalarepki i ziemniaki. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut.
Następnie do zupy dodaj kapustę oraz groszek cukrowy i zielony. Gotuj kolejne 10 minut. Natkę (ew. trybulę) opłucz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj.
Gotową zupę przypraw solą oraz pieprzem. Rozlej do talerzy. Udekoruj odłożoną natką. Kapuśniaczek możesz podawać z grzankami czosnkowymi albo pikantnymi ciastkami.
Aby je przygotować potnij na kwadraciki płaty gotowego ciasta francuskiego. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Posyp grubą solą. Ciastka piecz ok. 15 minut w temp. 225oC.Źródło: Naj