Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapusta z kiełbasą z patelni

Kapusta z kiełbasą z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2231

Dodano:

Odsłon: 5120

Super prosta do przygotowania, pyszna i sycąca kapusta smażona z kiełbasą i doprawiona musztardowym sosem winegret to idealna potrawa obiadowa na każdy dzień tygodnia.

Składniki

  • ok. 400 gram kiełbasy
  • 1 mała główka kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
  • DO SOSU MUSZTARDOWEGO:
  • 1,5 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kapusta z kiełbasą z patelni

Przygotowanie

  1. Przygotować musztardowy sos winegret:
    Do miski dodać 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, 1,5 łyżki musztardy Dijon, 1/4 łyżeczki suszonego czosnku, 1/4 łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak aby smaki mogły się połączyć, po czym odstawić sos na bok.

  2. Kiełbasę pokroić w niezbyt grube krążki.
    Kapustę posiekać w paski.
    Cebulę pokroić w kostkę.
    Do głębszej patelni, lub garnka, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu, po czym wrzucić krążki kiełbasy i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie będą pięknie podpieczone z obu stron.
    Do podsmażonej kiełbasy wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż zmięknie i zeszkli się.

  3. Następnie do kiełbasy z cebulką wrzucić pokrojoną kapustę, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, wymieszać wszystkie składniki, dodać kilka łyżek wody (woda będzie odparowywać, co przyśpieszy trochę czas w jakim kapusta stanie się miękka) i smażyć, do czasu aż kapusta osiągnie odpowiadającą nam miękkość.

  4. Gdy kapusta będzie już miękka, na patelnię wlać połowę przygotowanego wcześniej sosu musztardowego winegret, dokładnie wymieszać i spróbować smak.
    Jeśli potrzeba dodać więcej sosu.

  5. Tak przygotowane danie podawać na ciepło, najlepiej udekorowane drobno posiekaną świeżą natką z pietruszki, osobno lub wraz ze swoim ulubionym rodzajem pieczywa.

    Potrawa idealnie nadaje się także do odgrzania na drugi dzień, można ją wtedy także trochę bardziej podsmażyć.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń