Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karkówka na jarzynce"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 79
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 151
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 69
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 79
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 151
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 69
Składniki
Karkówkę opłucz, osusz na papierowym ręczniku, a następnie pokrój w plastry o grubości 1 cm. Jeśli plastry są duże, poprzekrawaj je na połówki. Oprósz z obu stron solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką. Przykryj folią i schowaj do lodówki.
Kapustę opłucz, osusz, drob no poszatkuj. Włoszczyznę oczyść, obierz i opłucz. Marchewki, pietruszkę i seler pokrój w kosteczkę. Por potnij w półplasterki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w większą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. W brytfance rozgrzej 3 łyżki oleju.
3. Wrzuć warzywa i mieszając, smaż 5 min. Przypraw solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Podlej gorącym bulionem. Na patelni mocno rozgrzej 3 łyżki oleju. Zrumień na nim na dużym ogniu karkówkę z obu stron (po 1 min).
Kotlety ułóż na kapuście. Brytfannę przykryj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz 50 min.
Zioła wzbogacą smak!
Gotowe danie obficie posyp posiekaną natką pietruszki, koperkiem albo majerankiem.Źródło: Tina