Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karkówka pod złocistymi ziemniaczkami"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1056
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 111
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1056
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 111
Składniki
Mięso umyj, osusz, pokrój w grubszą kostkę. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz i wytrzyj do sucha. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Czosnek obierz, posiekaj. Boczek potnij w kostkę. Wysmaż na chrupko na suchej patelni. Zdejmij.
Do tłuszczu ze smażenia boczku dolej 2 łyżki oleju. Włóż mięso i smaż je 8 minut, mieszając. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Boczek, cebule, czosnek oraz pieczarki i marchewkę dołóż do mięsa. Duś razem jeszcze 10 minut.
Przypraw do smaku solą i pieprzem. Potem dołóż drobno posiekany tymianek. Podlej winem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze około godziny.
Ziemniaki obierz, pokrój w cieniutkie plasterki. Mięso z warzywami przełóż do żaroodpornej formy. Przykryj plasterkami ziemniaków. Wierzch zapiekanki skrop resztą oleju i oprósz solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 0k. 30 minut.
ok. 2 godziny . 1 porcja ok. 970 kcalŹródło: Tina