Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karkówka z jabłkami"
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 123
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 57
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6833
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 123
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 57
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6833
Składniki
Karkówkę czyścimy, myjemy, osuszamy, kroimy w plastry. Obraną cebulę siekamy, umyte, nieobrane jabłka kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, żurawinę przebieramy, myjemy.
Na średnio rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z obydwu stron na lekko złoty kolor. Prószymy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na pozostałym na patelni tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy ćwiartki jabłek i żurawinę. Chwilkę dusimy, doprawiamy majerankiem, następnie przekładamy od naczynia z mięsem.
Pieczeń posypujemy pokrojonym na kawałeczki masłem, wstawiamy na 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 200oC. Mięso i jabłka układamy na półmisku, polewamy sosem z żurawiną i dekorujemy listkami majeranku.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 4,40 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 330 kcal Białko 13 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 48 gŹródło: Rewia