Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karp po żydowsku"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1050
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 98
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1050
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 98
Składniki
Cebule kroimy, zalewamy 2,5 l wody, solimy, dodajemy 3 łyżki cukru i gotujemy.
Podczas gotowania wrzucamy głowy i ogony karpi, gotujemy je do miękkości.
Ogony i głowy wyjmujemy z wywaru, do garnka wrzucamy ryby podzielone na dzwonka.
Gotujemy ok. 30 minut na bardzo wolnym ogniu. Studzimy, przekładamy do półmisków (z karpi możemy wtedy wyjąć największe ości).
Wywar przelewamy przez sito do drugiego naczynia, cebule przecieramy. Wrzucamy namoczone rodzynki oraz migdały, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wywaru, doprawiamy pieprzem. Dzwonka zalewamy, studzimy. Podajemy, gdy galareta stężeje.
Czas przygotowania: 50 minut 250 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień