Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kartoflane ślimaczki ze szpinakiem"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 214
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 756
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1803
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 234
Polecam.
Odsłon: 275
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 214
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 756
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1803
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 234
Polecam.
Odsłon: 275
Składniki
Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz ząbki czosnku. Na patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj rozmrożony i osączony szpinak w liściach. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przesmaż.
Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, opłucz i wrzuć na osolony wrzątek. Ugotuj do miękkości. Odlej, przełóż na stolnicę. Jeszcze ciepłe ziemniaki posyp kaszą manną. Rozgnieć starannie tłuczkiem lub rozwałkuj na gładką masę.
Dodaj jajko oraz mąkę. Wsyp szczyptę proszku do pieczenia i sól do smaku. Zagnieć ciasto. Rozłóż je na prostokątnym kawałku folii, oprósz bułką tartą. Nałóż masę szpinakową. Zroluj za pomocą folii.
Powstałą roladę pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzucaj plasterki i smaż z dwóch stron na rumiano. Podawaj do mięsa.
Na pyzy, knedle i rolady najlepsze są mączyste odmiany ziemniaków, które zawierają dużo skrobi. Jeśli nie wiesz, czy twoje kartofle się nadają, przeprowadź prosty test. Potrzyj przekrojone połówki ziemniaków. Gdy zaczną się do siebie kleić to znak, że masz dobrą odmianę.Źródło: Świat kobiety