Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kąski w kołnierzykach z pora i boczku"
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 34
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3293
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 34
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3293
Składniki
Mięso przełóż do miseczki. Dodaj bułkę tartą, jajko i musztardę. Masę przypraw solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób.
Z przygotowanej masy uformuj 20 niewielkich kuleczek. Por rozetnij wzdłuż, oczyść, opłucz, podziel na pojedyncze liście. Włóż je na minutę do wrzącej, posolonej wody. Następnie wyjmij i przelej na sitku zimną wodą, osusz. Plasterki boczku przekrój wzdłuż na pół.
Frykadelki owiń listkami pora i paseczkami boczku. Smaż 5 minut na rozgrzanym oleju. Cytrynę sparz, osusz, skórkę zetrzyj na cieniutkie paseczki, potem z owocu wyciśnij sok. Wymieszaj go z octem i miodem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Roszponkę opłucz, osusz. Mozzarellę porwij na kawałeczki.
Ser i listki sałaty rozłóż na talerzach. Polej sosem i posyp skórką cytrynową. Ułóż frykadelki, od razu podawaj.
ok. 35 minut 1 porcja 670 kcalŹródło: Tina