Do góry

Dania główne Przepis na:

Kasza jęczmienna z indykiem i warzywami

Przepis dnia 2017-02-09
Kasza jęczmienna z indykiem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 10923

Dodano:

Odsłon: 8747

Kasza jęczmienna z indykiem, marchewką i groszkiem

Składniki

  • 200 g piersi z indyka
  • 150 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki harissy (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki przyprawy tikka masala (garam masala, curry lub podobne)
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kasza jęczmienna z indykiem i warzywami

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. U mnie było napisane 15 minut, więc standardowo gotowałam 10 - była al dente, tak jak lubię. Indyka kroimy w średnią kostkę, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie, rozgrzewamy olej i wrzucamy na patelnię cebulę pokrojoną w kostkę, smażymy 2 minuty. Dodajemy do tego indyka, rumienimy. Do indyka dorzucamy mrożone warzywa, smażymy na średnim ogniu do miękkości warzyw (potrwa to jakieś 5 minut). Pod koniec do całości dodajemy przyprawy i harissę (lub inny ostry sos), mieszamy z kaszą.
    Potrawa jest dobra na ciepło i na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń