Dania główne Przepis na:
Kaszotto pomidorowe z klopsikami i lawendowo-cytrynowym finiszem

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 295
Dodano: 13.11.2019
Odsłon: 98
Składniki
- Mięso mielone z piersi indyka -500 g
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- szklanka komosy ryżowej
- Szklanka kaszy bulgur
- Pół szklanki ugotowanej fasoli Berlotti (może też być soczewica czerwona)
- Płatki suszonych pomidorów
- Kmin rzymski - 2 płaskie łyżeczki
- Papryka słodka - łyżeczka
- Papryka wędzona - łyżeczka
- 300 g pomidorków koktajlowych
- Czarny pieprz - wedle uznania
- Sól - łyżeczka
- Majeranek, bazylia, oregano - wedle uznania
- Listki suszonej lawendy
- Starta skórka z cytryny
- Szkalnka passaty pomidorowej
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, łyżkę passaty, sól, pieprz i majeranek i formujemy klopsiki. Wkładamy je na dno garnka żeliwnego do pieczenia. Następnie wsypujemy kaszę i fasolkę, wrzucamy pomidorki, zalewamy passatą pomidorową i dwiema szklankami wody oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy delikatnie, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na ok. 40 minut.
-
Kasza powinna napęcznieć i wchłonąć wodę. Całość przejdzie smakami i zapachami.
-
Serwujemy danie posypane startą skórką z cytryny i listkami suszonej lawendy.
Smacznego!
Komentarze do przepisu (1)

SprytnaChochla 13 listopadaZgłoś do usunięcia
Ależ to musi być aromatyczne! Super0 Kto głosował? | Odpowiedz