Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaszotto pomidorowe z klopsikami i lawendowo-cytrynowym finiszem

Kaszotto pomidorowe z klopsikami i lawendowo-cytrynowym finiszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 295

Dodano:

Odsłon: 98

Pyszne, rozgrzewające kaszotto z kaszy bulgur i komosy ryżowej, z fasolką Borlotti. Główną nutą smakową są pomidory, zaakcentowane papryką, czosnkiem i cebulką. Do tego mięciutkie klopsiki z indyka, a całość podkreślona lawendowo-cytrynowym akcentem. Kolorowe, jesienne danie jednogarnkowe.

Składniki

  • Mięso mielone z piersi indyka -500 g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • szklanka komosy ryżowej
  • Szklanka kaszy bulgur
  • Pół szklanki ugotowanej fasoli Berlotti (może też być soczewica czerwona)
  • Płatki suszonych pomidorów
  • Kmin rzymski - 2 płaskie łyżeczki
  • Papryka słodka - łyżeczka
  • Papryka wędzona - łyżeczka
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • Czarny pieprz - wedle uznania
  • Sól - łyżeczka
  • Majeranek, bazylia, oregano - wedle uznania
  • Listki suszonej lawendy
  • Starta skórka z cytryny
  • Szkalnka passaty pomidorowej
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, łyżkę passaty, sól, pieprz i majeranek i formujemy klopsiki. Wkładamy je na dno garnka żeliwnego do pieczenia. Następnie wsypujemy kaszę i fasolkę, wrzucamy pomidorki, zalewamy passatą pomidorową i dwiema szklankami wody oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy delikatnie, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na ok. 40 minut.

  2. Kasza powinna napęcznieć i wchłonąć wodę. Całość przejdzie smakami i zapachami.

  3. Serwujemy danie posypane startą skórką z cytryny i listkami suszonej lawendy.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń