Do góry

Dania główne Przepis na:

Kiełbasa zapiekana z kiszoną kapustą, jabłkiem i żurawiną

Kiełbasa zapiekana z kiszoną kapustą, jabłkiem i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3416

Dodano:

Odsłon: 318

Pomysł na szybki i sycący posiłek. Kiełbasa zapiekana w kiszonej kapuście z dodatkiem jabłka i suszonej żurawiny. Danie możemy podać z pieczywem lub z ziemniakami.

Składniki

  • kiełbasa śląska 2 szt
  • kapusta kiszona 30 dag
  • jabłko słodkie 1 szt
  • żurawina suszona 2 łyżki
  • cebula 1 szt mała
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
    Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na osiem plastrów.
    Kapustę kiszoną odciskamy z soku i szatkujemy.
    Kapustę mieszamy z cebulą, żurawiną i dodajemy ok. 1/3 szklanki soku z kapusty.
    Większą część kapusty układamy na spodzie naczynia żaroodpornego. Następnie układamy kiełbasę, po środku jabłko żeby podczas zapiekania puściło sok - by połączył się z kwaskowatością kapusty. Na wierzchu rozkładamy resztę kapusty.

  2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy przez ok. 30 min. W tym czasie kapusta zmięknie a smaki połączą się.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń