Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Klasyczna pizza margherita"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 225
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34821
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 187
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 225
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34821
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 187
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz wodę, wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki mąki i wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę, dodaj sól, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, by wyrosło.
Do rondelka wlej przecier pomidorowy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz bazylię, podgrzewaj ok. 15 minut. Dopraw do smaku cukrem oraz solą. Ser mozarella pokrój w plastry lub w kostkę.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na kształt koła i ułóż na blasze. Wierzch każdej pizzy posmaruj sosem pomidorowym i rozłóż ser. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 220°C.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 970 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie