Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Klopsiki nadziewane kalafiorem z curry"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 603
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 891
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 603
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 891
Składniki
Zagotuj wodę, posól. Wrzuć różyczki kalafiora i ugotuj je na pół twardo. Osącz, odstaw, aby ostygły. Zimne oprósz curry.
Cebulę obierz i posiekaj. Pomidory osącz z zalewy, drobniutko pokrój. Do mielonego mięsa wbij jajko. Wsyp cebulę, pomidory, koperek, 3 łyżki bułki tartej. Masę wyrób dokładnie, przypraw solą oraz pieprzem.
Różyczki kalafiora oblep masą mięsną, formując owalne kotlety. Obtocz je w bułce tartej. Smaż 10-12 minut na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią ze wszystkich stron. Podaj kotleciki prosto z patelni z jarzynką z mieszanych warzyw oraz ziemniakami: gotowanymi lub pieczonymi.
Zamiast różyczek kalafiora możesz je przygotować z obgotowanymi brokułami lub marchewką. Smaczne są także z kapustą pekińską czy zwykłą białą. Kapustę drobno poszatkuj, obgotuj w osolonej wodzie i odcedź. Potem podsmaż na maśle i przypraw farsz do smaku. Kiedy ostygnie, nakładaj go na mięsne placuszki, zlep brzegi.
<strong>Agnieszka Rybak z Pruszcza Gd.</strong>Źródło: Takie jest życie