Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki w sosie musztardowym

Klopsiki w sosie musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9655

Dodano:

Odsłon: 5720

Klopsiki w sosie musztardowym

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa (ja użyłam łopatki wieprzowej)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu (ja użyłam warzywnego)
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy do niego kaszę, jajko, pokrojoną drobno cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy i dostawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy klopsiki i obsmażamy na oleju na złoty kolor z wszystkich stron. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę. Dolewamy do niej bulion, jednocześnie mieszając, żeby nie zrobiły nam się grudki, zagotowujemy. Do tego dorzucamy musztardę, sól, pieprz, cukier, śmietanę, mieszamy. Do sosu wrzucamy klopsiki, całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 04 lutego Pyszny klasyczny sos musztardowy- do miesa idealny!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 lutego To jest danie dla tygry ... tzn. dla lwów ;) Fajne klopsiki z pysznym sosem, pycha :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń