Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki z indyka ze szpinakiem i fetą

Klopsiki z indyka ze szpinakiem i fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1180

Dodano:

Odsłon: 121

Łatwe do przygotowania, aromatyczne i sycące klopsiki z indyka z dodatkiem szpinaku i sera feta to idealna propozycja obiadowa, którą można podawać na wiele różnych sposobów.

Składniki

  • ok. 450 gram mięsa mielonego z indyka
  • ok. 60 gram pokruszonego sera feta
  • ok. 115 gram świeżego szpinaku
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz czarny
  • DODATKOWO:
  • cukinia
  • makaron
  • sos pomidorowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Klopsiki z indyka ze szpinakiem i fetą

Przygotowanie

  1. Szpinak umyć, dokładnie osuszyć i drobno posiekać.
    (jeśli używamy mrożonego szpinaku, należy pamiętać aby po rozmrożeniu wycisnąć z niego jak najwięcej wody)
    Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
    Następnie wrzucić na patelnię posiekany szpinak, doprawić solą do smaku, zamieszać i smażyć, do czasu aż zmięknie.

  2. W międzyczasie do dużej miski wsypać 1/2 szklanki bułki tartej, 1/4 łyżeczki suszonego czosnku, 1/4 łyżeczki soli oraz szczyptę czarnego pieprzu i wymieszać.
    Następnie dodać 1 duże jajko, mięso mielone z indyka, pokruszony ser feta oraz podsmażony szpinak.
    Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, najlepiej dłońmi, tak aby utworzyły jednolitą masę mięsną.

  3. Z tak przygotowanej masy mięsnej formować klopsiki, wielkość zależy tylko od naszych upodobań.
    Patelnię na której smażony był szpinak przetrzeć, wlać na nią 1 łyżkę oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
    Na patelnię wrzucać klopsiki i smażyć partiami, do momentu aż mięso ugotuje się w środku, a z zewnątrz będzie pięknie podpieczone z każdej strony.

  4. W międzyczasie ugotować makaron, a cukinię dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube plastry.
    Kiedy klopsiki osiągnął ulubiony przez nas stopień podsmażenia zdjąć je z patelni i wrzucić kolejną partię.
    Kiedy wszystkie klopsiki zostaną już usmażone na patelnię wrzucić pokrojoną cukinię i podsmażyć, aż zmięknie i pięknie się zarumieni.

  5. Klopsiki podawać na płaskim talerzu z dodatkiem podsmażonej cukinii, wcześniej ugotowanego makaronu oraz polane ulubionym sosem pomidorowym.

    Danie można bardzo łatwo modyfikować, klopsiki idealnie pasują bowiem także do ryżu i ziemniaków oraz wszelkiego rodzaju sałatek.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń