Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki z kaszą jaglaną i surówką.

Klopsiki z kaszą jaglaną i surówką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1233

Dodano:

Odsłon: 1645

Zdrowe, bardzo smaczne danie składające się z klopsów, kaszy jaglanej i surówki z selera naciowego.

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe z szynki 80 dag
  • bułka tarta pół szklanki
  • jajko kurze 1 szt
  • cebula połowa - starta
  • kasza jaglana 200 gram
  • surówka z selera naciowego, ogórka, rzodkiewki
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • lubczyk mrożony 1 łyżka
  • por kilka plasterków
  • liść laurowy 3 listki
  • ziele angielskie 8 ziaren
  • sól 1 mała łyżeczka
  • pieprz czarny pół małej łyżeczki
  • pieprz ziołowy pół małej łyżeczki
  • majeranek garść lub 2 łyżki
  • mus z kiszonych pomidorów 4 stołowe łyżki
  • skrobia do zagęszczenia sosu 3 małe łyżeczki
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • śmietana 30% do zabielenia
  • Surówka:
  • kapusta pekińska mała
  • 4 łodyżki selera naciowego
  • pęczek szczypioru
  • świeże ogórki 4 sztuki
  • rzodkiewki
  • kukurydza z puszki
  • 5 łyżek stołowych oleju z pestek winogron
  • sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • Pieprz ziołowy do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Klopsiki z kaszą jaglaną i surówką.

Przygotowanie

  1. wykonanie surówki:

    Kapustę pekińską kroimy w większe piórka,łodyżki selera naciowego, rzodkiewki, szczypior i ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę, mieszamy wszystko. W salaterce mieszamy pieprze, sól razem z oliwą z pestek winogron, pomieszane składniki odstawiamy na 10-15 minut. I po tym czasie dodajemy wymieszaną oliwę z solą i pieprzem do surówki. Dobrze mieszamy wszystkie składniki. Miskę z surówką przykrywamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki, po to żeby wszystkie składniki w surówce przeszły swoimi smakami.

  2. wykonanie dania:

    Z wyrobionego z przyprawami, jajkiem i bułką tartą mięsa mielonego formujemy klopsiki i układamy na talerzu. W między czasie gotujemy wywar warzywny w którym ugotujemy klopsiki i zrobimy sos. W dwóch litrach wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku, suszonej włoszczyzny i przyprawionej do smaku wodzie gotujemy wywar. Do gotującego się wywaru wkładamy przygotowane klopsiki i gotujemy 5 minut od czasy wypłynięcia ich na wierzch. Ugotowane klopsiki wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a z wywaru robimy sos. Do gotującego się wywaru dajemy sos sojowy, mus (przecier z kiszonych pomidorów), wlewamy stopniowo rozpuszczone w pół szklanki zimnej wody skrobia ziemniaczane, cały czas mieszamy. Zagęszczony sos próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy, oraz zabielamy śmietaną. Chwilę gotujemy, podczas gotowania wkładamy ugotowane klopsiki i po włożeniu wszystkich do sosu gotujemy przez około 5 minut. Kończymy gotowanie. Podczas gotowania sosu gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlewamy wodę. Ugotowane ziemniaki układamy na talerze, układamy również klopsiki, polewamy sosem i dodajemy surówkę.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń