Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski na parze – Jak zrobić pampuchy drożdżowe z jagodami.

Kluski na parze – Jak zrobić pampuchy drożdżowe z jagodami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 396

Dodano:

Odsłon: 4114

Przepis na kluski na parze wyniosłam z grup kulinarnych jakieś 3 lata temu. Przeważnie pampuchy drożdżowe podaje polane sosem truskawkowym, a dziś zrobiliśmy wspólnie z Radziem nadziane jagodami. Wyszły pyszne, więc puszczamy przepis dalej. Kto jeszcze nie zna i nigdy nie robił, polecamy serdecznie na piątkowy obiad i nie tylko. Dzieci uwielbiają takie łakocie, koniecznie zobaczcie jak Radzio pałaszuje ze smakiem, a to już niżej w filmiku na YT.

Składniki

  • 20 szt.
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej luksusowej
  • 250 ml mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego, letniego masła
  • 1 szczypta soli
  • Nadzienie
  • 300 g jagód - użyłam mrożone
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka budyniu w proszku - użyłam budyń waniliowy
  • Dodatkowo
  • kwaśna śmietana 18 %
  • cukier do posypania
  • cynamon do posypania - opcjonalnie
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski na parze – Jak zrobić pampuchy drożdżowe z jagodami.

Przygotowanie

  1. Do miseczki wlej ciepłe, ale nie gorące mleko, wsyp cukier i łyżkę mąki. W krusz drożdże i wymieszaj całość łyżką.
    Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj szczyptę soli, wlej drożdże, rozbełtane jajka i zagnieć ręcznie lub przy pomocy miksera ciasto.
    W trakcie zagniatania wlej roztopione, letnie masło, gdyby ciasto za bardzo się kleiło podsyp trochę mąką.
    Wyrobione ciasto odstaw do podwojenia swojej objętości na ok. 30-35 min.
    Miskę przykryj ściereczką. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany delikatnie mąką. Ciasto delikatnie rozciągnij, następnie rozwałkuj i wykrawaj koła szklanką.
    Na każde koło nałóż łyżkę jagód, brzegi zlep i zawiń pod spód klusek.
    Gotuj na parze, na specjalnym sitku po 10-15 min. pod przykryciem.
    Podawaj jeszcze ciepłe polane śmietaną i posypane cukrem.
    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 lipca Widzę, że jest i mały kucharz, a zarazem degustator i krytyk kulinarny ;)

Na sam widok tych pampuchów ślinka leci, pycha :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń