Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski Śląskie z Pasztetową.

Kluski Śląskie z Pasztetową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 486 Ocena: 8875

Dodano:

Odsłon: 10546

Smaczne i syte,kluski nadziane pasztetową,okraszone cebulką.

Składniki

  • 28 szt.
  • 1-1,2 kg ziemniaków(sól)
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • Dodatkowo:
  • 400 g dobrej jakościowo pasztetowej
  • cebula
  • olej
  • curry do smaku
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki,obrać,opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu,odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak,aby nie było grudek,pozostawić do wystygnięcia.
    Ziemniaki uklepać w misce,podzielić na ćwiartki,jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej,uzupełnić tyle ile było ziemniaków,

  2. wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko,całość wyrobić ręką na gładką masę.
    Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu,spłaszczyć na dłoni,ułożyć na środku kulkę z pasztetowej,

  3. uformować w dłoniach kulę.

  4. W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski,gotować od wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min.następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
    Na patelnie wlać olej,wrzucić cebulkę podsmażyć do zarumienienia,przyprawić curry i polać kluski.
    Podawać na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń