Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z twarogiem

Przepis dnia 2020-03-25
Kluski śląskie z twarogiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 578 Ocena: 11476

Dodano:

Odsłon: 14259

Tak sobie wykombinowałam wersje kryzysową, i powiem Wam, że wszystkim bardzo smakowały. Mamy teraz trudny czas i nie ma co biegać po sklepach za zakupami, więc zrobiłam przegląd lodówki i tak o to powstały śląskie w wersji kryzysowej, chłopaki wcinali aż miło, syn nawet kazał sobie odłożyć porcje na kolacje ???? Dla wszystkich wielbicieli klusek śląskich polecam również wersje z kapustą kiszoną i pieczarkami, oraz dla bardziej odważnych… nadziane pasztetową,znajdziecie je na moim profilu.

Składniki

  • 25 szt.
  • 1 kg ziemniaków (sól)
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • Nadzienie:
  • 500 g twarogu półtłustego w kostce
  • 2 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • sól do smaku
  • Dodatkowo:
  • 1 cebula + odrobina curry
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski śląskie z twarogiem

Przygotowanie

  1. Do miseczki wrzucić twaróg, rozgnieść dobrze widelcem, dodać sól do smaku, oraz pokrojony drobno szczypiorek, wbić jajka i całość dobrze wymieszać widelcem.
    Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu. Odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak, aby nie było grudek, pozostawić do wystygnięcia.
    Uklepać w misce, podzielić na ćwiartki, jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej, uzupełnić tyle ile było ziemniaków, wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko, całość wyrobić ręką na gładką masę.
    Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu, spłaszczyć na dłoni, ułożyć na środku łyżkę twarogu i zlepić, uformować w dłoniach kulę.

  2. W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski, gotować od momentu wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min. następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
    Na patelnie wlać olej, wrzucić posiekaną cebulkę podsmażyć do zarumienienia, przyprawić curry i polać kluski.
    Podawać na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń