Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kluski z boczkiem w cebulce"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13192
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1501
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14507
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5988
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13192
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1501
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14507
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5988
Składniki
ok. 70 minut
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Odcedzić, wystudzić i obrać. Utłuc na gładkie piure lub zemleć w maszynce do mięsa. Wymieszać z mąką, mąką ziemniaczaną oraz połową mleka (dobrze jest przedtem lekko je podgrzać). Doprawić solą i pieprzem, odstawić.
Boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Odłożyć 3 łyżki skwarek, do pozostałego boczku dodać 1 posiekaną cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Odstawić, wystudzić. Cebulę z boczkiem osączyć z nadmiaru tłuszczu. Dodać ją do masy mączno-ziemniaczanej. Wbić jajko, dobrze wymieszać.
Formować kluski (okrągłe), gotować 5 minut. Odcedzić. Pozostałe cebule pokroić w krążki, zagotować z odłożonymi skwarkami, śmietaną i resztą mleka.
Pozostawić na ogniu, aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć jarzynkę, a na niej kluski. Posypać natką.Źródło: Twoje Imperium