Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski z młodą kapustą i pieczarkami.

Kluski z młodą kapustą i pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 11555

Dodano:

Odsłon: 15666

Uwielbiam wiosnę i młodą kapustę danie, które dziś przygotowałam może zaskakiwać a nawet bulwersować… szczególnie osoby pochodzące ze Śląska. Młodą kapustę przygotowuje na różne sposoby, od surówek po bigosy, ale dziś będzie wyjątkowo, postanowiłam ją zamknąć w kluskach śląskich w połączeniu z pieczarkami, okraszone boczusiem mają moc. Danie to bardzo przypadło nam do gustu.

Składniki

  • 1-1,2 kg ziemniaków (sól)
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • Nadzienie:
  • mała główka młodej kapusty
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • bulion warzywny
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • boczek do okraszenia
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski z młodą kapustą i pieczarkami.

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować drobno na mandolinie, wrzucić do garnka, dodać kostkę Bulionu Warzywnego, oraz listki i ziele, jak się zagotuje, zmniejszyć palnik i gotować dosłownie 5 min. odlać na durszlaku.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju.
    Do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą, pieprzem i Vegetą do smaku, następnie dodać odcedzona kapustę z durszlaka, całość dokładnie wymieszać w razie konieczności doprawić sola i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia, wrzucić posiekany koperek, nadzienie gotowe.
    Ziemniaki,obrać,opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu, odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak, aby nie było grudek. Pozostawić do wystygnięcia. Ziemniaki uklepać w misce, podzielić na ćwiartki, jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej, uzupełnić tyle ile było ziemniaków, wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko, całość wyrobić ręką na gładką masę.
    Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu, spłaszczyć na dłoni, ułożyć na środku łyżkę kapusty z pieczarkami, zlepić i uformować w dłoniach zgrabne wałki.
    W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski, gotować od wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min. następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz i podawać okraszone boczkiem, posypane świeżym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń