Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kminkowe paluszki"
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8417
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 127
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 58
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6927
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8417
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 127
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 58
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6927
Składniki
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Dodaj mąkę, cukier, śmietanę, ocet, sól, jajko, miękkie masło. Dokładnie wyrób gładkie ciasto. Nakryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełóż na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkuj na grubość 3-5 mm. Wytnij nożem lub foremkami dowolne kształty paluszków. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odległość, bo paluszki rosną).
Dokładnie roztrzep pozostałe jajko, posmaruj paluszki. Wierzch posyp kminkiem. Wstaw blachę do gorącego piekarnika. Piecz porcjami około 15 minut w temp. 180°C. Podaj z czerwonym barszczem. Paluszki pasują także do bulionów, zup-kremów, np. z porów, brokułów, dyni, cukinii. Możesz także posypać je ziarenkami sezamu, maku lub czarnuszki.
Porcje 20 80 min Cena 0,50 zł Kalorie 170 kcal
<strong>Przepis przysłała Katarzyna Dzierżęga z Rzeszowa</strong>Źródło: Bella Relaks