Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Knedle z morelami"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 168
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 168
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Składniki
Do miski włóż miękkie masło, dodaj cukier wanilinowy oraz sól i utrzyj na puszystą masę. Następnie dodaj przesianą mąkę, jajko oraz twaróg. Wyrób gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
Morele umyj i osusz. Każdy owoc lekko natnij i usuń z niego pestkę, tak aby morela się nie rozpadła. Schłodzone ciasto podziel na 10 części. W każdy kawałek włóż morelę i uformuj gładką kulkę, aby cały owoc był przykryty ciastem. Ciasto będzie dosyć lepkie, moczenie dłoni w zimnej wodzie ułatwi formowanie kulek. W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, lekko posól. Partiami wkładaj knedle, gotuj 13-15 minut na małym ogniu.
Tymczasem przygotuj panierkę. W rondelku roztop masło, dodaj bułkę tartą, oba cukry oraz cynamon. Całość delikatnie zrumień.
Ugotowane knedle obtocz w panierce. Podawaj gorące.
Zimne knedle można podgrzać w piekarniku (ok. 5 minut), wówczas panierka będzie chrupiąca.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut, sztuka: 250 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie