Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle ze świeżymi morelami

Knedle ze świeżymi morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Knedle ze świeżymi morelami"

Składniki

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 350 g mąki pszennej typ 480 (do pierogów)
  • szczypta soli
  • 20 dojrzałych moreli
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 40 g masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ze zmiksowanego sera, jajek, mąki i soli wyrabiamy gładkie ciasto. Umyte morele kroimy na połowy, pestki usuwamy. Ciasto przenosimy na stolnicę posypaną mąką, formujemy wałek, który kroimy na jednakowe części.

  2. Z kawałków ciasta formujemy placuszki, na których umieszczamy połówki moreli, dokładnie zlepiamy w knedle. Wrzucamy do wrzątku i na wolnym ogniu gotujemy 10 minut.

  3. Ugotowane kluski posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i polewamy roztopionym masłem. Dekorujemy według uznania.

  4. Czas przygotowania: 50 minut. Cena jednej porcji: około 2,80 zł

  5. Wartość odżywcza jednej porcji: 588 kcal. Białko:29 g/ Tłuszcz: 12 g/Węglowodany: 61 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń