Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedliki czeskie

Przepis dnia 2020-07-13
Knedliki czeskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 585 Ocena: 11727

Dodano:

Odsłon: 836

Knedlik bułczano – drożdżowy jest bardzo popularny w Czechach, najczęściej jest podawany do mięs z sosami. Proste i bardzo smaczne danie, u nas dziś w wersji na słodko. Jeśli lubicie kluski na parze – parowańce z naszej kuchni śląskiej to i knedliki przypadną Wam do gustu. Powiem Wam szczerze, że nawet bardziej mi smakowały knedliki, bo mniej kulania przy nich jak przy parowańcach. A najmłodszy w rodzinie był nimi zachwycony, zjadł za dwóch.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej wrocławskiej typ 500 lub mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 1 bułka kajzerka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 250 – 300 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko L lub 2 małe
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Knedliki czeskie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i w kruszyć drożdże, zasypać je cukrem, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Do wyrośniętego rozczynu wbić jajko, wsypać sól, wlać roztopione – letnie masło, oraz dodać pokrojoną w drobną kosteczkę bułkę, zrumienioną na masełku.

  2. Wyrobić elastyczne ciasto, które odchodzi od ręki, misy miksera. Ciasto nie powinno być lejące. Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz lub do czasu podwojenia objętości.

  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką, krótko wyrobić i uformować wałek, podzielić na 4 mniej więcej równe kawałki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. do napuszenia.
    W tym czasie wstawić garnek z wodą do 3/4 wysokości, najlepiej użyć większy garnek, ponieważ ciasto będzie rosło podczas gotowania. Wodę osolić.
    Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć palnik, ma tylko bulgotać. Gotowałam po jednym kawałku ciasta. Wrzucić na wrzątek i gotować po 5 min. z jednej strony, obrócić i gotować kolejne 5 min.
    Wyjąć łopatką na deskę do krojenia i od razu pokroić na plastry nitką lub ostrym nożem.
    Podawać z gulaszem lub jak u nas na słodko.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń