Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kociołek z porami, boczkiem i makaronem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb, liście poszatkuj. Pory oczyść, umyj, pokrój w plasterki. Dymki oczyść, odetnij szczypiorek. Odłóż go na bok, a cebulki potnij w plasterki. Boczek pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę albo drobno posiekaj.
W garnku mocno rozgrzej olej. Wrzuć kawałeczki boczku. Mieszając, wysmaż je na chrupko. Dodaj kapustę, czosnek, plasterki porów i dymek. Smaż jeszcze chwilę.
Kostki bulionowe rozpuść w 8–9 szklankach wrzącej wody. w garnku zalej bulionem. Kiedy całość zawrze, wrzuć makaron. Zamieszaj, zmniejsz płomień, gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut.
W tym czasie odłożony szczypiorek posiekaj. Tuż przed końcem gotowania danie przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Jeśli lubisz, do potrawy możesz domieszać także 2 łyżki koncentratu pomidorowego albo pikantnej pasty paprykowej.Źródło: Tina