Do góry

Dania główne Przepis na:

Konfitura z porzeczek

Konfitura z porzeczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Konfitura z porzeczek"

Składniki

  • 70–80 dag czerwonych porzeczek
  • 30 dag malin (mogą być też truskawki)
  • 1 i 1/2 kg cukru nskórka otarta z 1 pomarańczy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Porzeczki oraz maliny przebierz, oczyść, umyj. Rozsyp na papierowym ręczniku. Poczekaj, aż owoce całkowicie wyschną.

  2. Do szerokiego garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj cukier. Ugotuj gęsty syrop. Wsyp do niego porzeczki, maliny oraz skórkę z pomarańczy. Zagotuj i wystudź.

  3. Gotowanie i studzenie powtórz jeszcze dwa razy przez kolejne 2 dni. Następnie smaż masę owocową na małym ogniu jeszcze 30 minut, potrząsając co jakiś czas garnkiem.

  4. Konfiturę odstaw na 24 godziny. Następnie przełóż do czystych słoików, szczelnie zakręć. Zapasteryzuj. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń