Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kopytka po zakopiańsku"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1045
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 76
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1045
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 76
Składniki
Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Włóż do garnka z posoloną wodą. Gotuj w mundurkach ok. 20 minut do miękkości. Potem odcedź, przestudź, polewając zimną wodą i obierz z łupinek. Wystudź, a następnie przepuść przez maszynkę do mięsa albo przeciśnij przez praskę.
Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, jajka oraz pokruszony ser. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majerankiem oraz solą i pieprzem. Wyrób ciasto. Uformuj z niego drobne owalne kluseczki. Wrzucaj je partiami na posolony wrzątek i gotuj, aż wypłyną ( w sumie ok. 15 minut). Wyjmij łyżką cedzakową i dobrze osącz.
Czerwoną cebulę obierz, dymki oczyść, odetnij szczypiorek, odłóż go do dekoracji. Obydwa rodzaje cebuli pokrój w cienkie plasterki. Zrumień je na rozgrzanym maśle. Polej kopytka. Udekoruj odłożonym wcześniej szczypiorkiem.
Kluseczki możesz podać też na inne sposoby, np.: zrumienić na maśle albo przełożyć do żaroodpornej formy, posypać startym oscypkiem i zapiec.Źródło: Naj