Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kopytka w pomidorach"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1304
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 59
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1304
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 59
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Odcedź je, przestudź i przeciśnij przez praskę. Piure wymieszaj z mąką oraz jajkami. Ciasto posól do smaku i wyrób. Następnie formuj wałeczki na stolnicy oprószonej mąką.
Potnij je na małe kluseczki. Porcjami wrzucaj na posolony wrzątek, gotuj 2–3 min od momentu wypłynięcia (w sumie zajmuje to ok. 15 minut). Gotowe kopytka wyjmij i osącz.
Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, duś 5 minut. Sos przypraw solą, pieprzem, bazylią oraz słodką i ostrą papryką. Kopytka polej sosem. Posyp startym serem. Ewentualnie udekoruj bazylią.Źródło: Naj