Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kopytka z maślakami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13883
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15520
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6329
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13883
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15520
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6329
Składniki
Porcje 5 Przygot. 60 min Cena 3,20 zł Kalorie 286 kcal
1Obrane, ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce.
2Dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszaj i wyrób ciasto. Podsyp mąką, podziel na 3 części. Każdą uformuj w wałek i pokrój. Kopytka ułóż na ściereczce.
3W garnku zagotuj osoloną wodę z odrobiną oleju. Porcjami wrzucaj kluski. Zamieszaj. Gotuj 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż kluski w natłuszczonym naczyniu.
Maślaki obierz, krótko obgotuj i odcedź. Pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Dodaj grzyby, listek laurowy, ziele angielskie i chwilę duś razem. Przypraw solą oraz pieprzem czarnym oraz ziołowym (grzyby muszą być dosyć pikantne) i znów duś kilka minut. Usmażone maślaki wyłóż na kopytka. Możesz także do grzybów dodać odrobinę mąki wymieszanej ze śmietaną i zagotować potrawę, by zgęstniała.
Katarzyna Janeczko z ZamościaŹródło: Takie jest życie