Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kopytka z maślakami"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 156
Polecam.
Odsłon: 823
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 88
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9216
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 156
Polecam.
Odsłon: 823
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 88
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9216
Składniki
Porcje 5 Przygot. 60 min Cena 3,20 zł Kalorie 286 kcal
1Obrane, ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce.
2Dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszaj i wyrób ciasto. Podsyp mąką, podziel na 3 części. Każdą uformuj w wałek i pokrój. Kopytka ułóż na ściereczce.
3W garnku zagotuj osoloną wodę z odrobiną oleju. Porcjami wrzucaj kluski. Zamieszaj. Gotuj 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż kluski w natłuszczonym naczyniu.
Maślaki obierz, krótko obgotuj i odcedź. Pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Dodaj grzyby, listek laurowy, ziele angielskie i chwilę duś razem. Przypraw solą oraz pieprzem czarnym oraz ziołowym (grzyby muszą być dosyć pikantne) i znów duś kilka minut. Usmażone maślaki wyłóż na kopytka. Możesz także do grzybów dodać odrobinę mąki wymieszanej ze śmietaną i zagotować potrawę, by zgęstniała.
Katarzyna Janeczko z ZamościaŹródło: Takie jest życie