Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Koszyczki z pieczarkami"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32510
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1163
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 427
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32510
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1163
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 427
Składniki
Farsz: pieczarki oczyść, pokrój. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, podduś. Przypraw do smaku. Ostudź.
Drożdże rozpuść w 5 łyżkach letniego mleka. Wsyp łyżkę mąki i szczyptę cukru (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masło stop, ostudź. Do zaczynu dodaj resztę przesia nej mąki, letniego mleka, 1/4 łyżeczki soli i masło. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkuj ma desce podsypanej mąką.
Wytnij kwadraty o boku 7 cm. Wyłóż nimi formę do muffinek lub foremki na babeczki (po jednym lub po dwa kwadraty – ja zrobiłam połowę podwójnych). Odstaw na 20 min do wyrośnięcia.
Babeczki napełnij pieczarkowym farszem, ułóż po pomidorku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, piecz 20 min.Źródło: Chwila dla Ciebie