Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Kotleciki z kaszy jaglanej"

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej błyskawicznej
  • 20 dag piersi kurczaka
  • 10 dag brokułów
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju smakowego z ziołami
  • olej do smażenia
  • przyprawy: 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz i sól do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso płuczę, osuszam i kroję w drobną kosteczkę. Przekładam do miseczki, oprószam delikatnie solą, pieprzem i papryką, skrapiam olejem ziołowym. Odstawiam na 3 godziny do lodówki. Brokuły płuczę, dzielę na malutkie cząstki. Wrzucam je do wrzątku (nie gotuję ich). Po 5 minutach wyjmuję i zanurzam w zimnej wodzie. Dokładnie osączam.

  2. Kaszę zalewam szklanką wrzątku, przykrywam i odstawiam na 5 minut. Po tym czasie odkrywam ją i mieszam widelcem, by stała się sypka. Do miski wkładam ostudzoną kaszę, brokuły oraz mięso. Wbijam jajka, dodaję przyprawy do smaku, wyrabiam masę.

  3. Zwilżonymi dłońmi formuję kotleciki. Obtaczam je w tartej bułce. Smażę na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.

  4. ok. 35 min + marynowanie mięsa.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń