Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet schabowy w mleku i cebuli

Kotlet schabowy w mleku i cebuli

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4529

Dodano:

Odsłon: 1633

Kotlet schabowy w mleku i cebuli to pyszna propozycja nie tylko na niedzielny obiad. Osobiście jestem fanką schabowych i mogę je jeść w każdym dniu tygodnia i to dzień w dzień ???? Moje schabowe namoczyłam w mleku z dodatkiem cebuli. Robiłam różne kombinacje tej marynaty, czasami tylko z solą, czasami z dodatkiem gotowej pysznej naturalnej mieszanki do kotletów schabowych. Kotlety schabowe po namoczeniu w mleku są delikatne i kruche. Smakują wybornie i zachęcam by spróbować zrobić właśnie w ten sposób kotlety.

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 1 duża cebula
  • 500 ml mleka
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • Mąka
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlet schabowy w mleku i cebuli

Przygotowanie

  1. Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Wlałam do miski mleko, dosypałam 1 łyżeczkę soli i dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Przełożyłam plastry schabu do miski z mlekiem. Wstawiłam do lodówki wieczorem a w porze obiadowej następnego dnia wyjęłam i smażyłam.

  2. Odsączyłam mięso z mleka, oprószyłam delikatnie solą, pieprzem czarnym i ziołowym i obtoczyłam w mące. Następnie wymoczyłam z każdej strony w jajku i obtoczyłam w bułce tartej. Smażyłam na patelni z rozgrzanym olejem na średniej mocy ogniu do zezłocenia się panierki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń