Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z kokosem

Kotlety mielone z kokosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Kotlety mielone z kokosem"

Składniki

  • (4 porcje) 60 dag mięsa mielonego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • mąka do panierowania
  • do smaku: sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielone włóż do miski i wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Dodaj kolendrę, kurkumę i imbir.

  2. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, dodaj do mięsa. Dodaj jajka, sól i dokładnie wymieszaj.

  3. Przykryj miskę i odstaw na 15-20 minut, żeby mięso odpoczęło. Masę ponownie wymieszaj. Formuj z mięsa niewielkie kotleciki, spłaszczaj je i panieruj ze wszystkich stron w mące.

  4. Na dużej patelni rozgrzej mocno olej. Smaż na nim kotleciki na złoty kolor z obydwu stron.

  5. Po zdjęciu z patelni układaj na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

  6. Podawaj kotlety na gorąco z pieczonymi ziemniakami i ostro-słodką salsą, np. z papryki i cebuli.

  7. Czas przygotowania: 50 minut 628 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń