Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4789

Dodano:

Odsłon: 10653

Odświętna forma tradycyjnych mielonych. Przypieczone z wierzchu, a w środku mięciutkie i soczyste z farszem z pieczarek i sera mozzarella.

Składniki

  • Karkówka mielona 1 kg (lub inne dobrej jakości mięso mielone)
  • Jajko 2 szt.
  • Cebula biała 2 - 3 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Bułka pszenna 1 szt.
  • Mleko 100 ml
  • Śmietana 18 % 1 łyżka
  • Pieczarki 250 g
  • Ser żółty mozzarella 100 g
  • Kminek mielony 1 łyżka
  • Majeranek 1 łyżka
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Pieprz naturalny 2 łyżeczki
  • Natka pietruszki mały pęczek
  • Sól 2 - 2,5 łyżeczki
  • Bułka tarta do panierowania 1 szklanka
  • Olej do smażenia
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bułeczkę połamać i namoczyć w mleku.

    Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju.

    2/3 cebuli zdjąć z patelni na talerz i wystudzić, a do pozostałej dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki. Pieczarki podsmażyć do lekkiego zrumienienia, doprawić do smaku pieprzem, odrobiną majeranku i tymianku oraz solą, wystudzić.

  2. Dobrej jakości mięso mielone połączyć z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką odciśniętą z mleka, śmietaną, kminkiem, majerankiem, tymiankiem, pieprzem i solą oraz częścią posiekanej pietruszki (pozostałą część dodać do wystudzonych pieczarek).

    Mięso dokładnie wymieszać dłonią (5 - 10 minut), aby miało dość jednolitą plastyczną strukturę, jeśli będzie zbyt luźne, można dodać 1 - 2 łyżki bułki tartej. Mięso podczas wyrabiania staje się bardziej zwarte, więc bułki na początku nie dodawać.

  3. Do wystudzonych pieczarek z cebulką dodać pokrojony w drobną kostkę ser i wymieszać.

  4. Z mięsa robić 0,5 cm grubości placki wielkości dłoni, na środek każdego kłaść po łyżce farszu z pieczarek i formować kotlety. Kotlety delikatnie obtoczyć w bułce tartej.

  5. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni po 2 - 3 minuty z każdej strony, po obróceniu na drugą stronę, patelnię na minutę przykryć, aby kotlety szybciej doszły w środku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 grudnia 2017 Jak już Kwiatuszek coś pokaże, to można się ślinić przed południem, jak niemowlak xD
Pyszne i super smaczne mielone :D
Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń