Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kotlety schabowe w sezamie z chili"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32546
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 40
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 905
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 326
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32546
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 40
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 905
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 326
Składniki
Limonkę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz i starannie osusz. Skórkę zetrzyj na tarce o małych oczkach i wyciśnij sok. Ogórki umyj, osusz, obierz ze skóry i pokrój w cieniutkie plasterki. Wymieszaj je z łyżeczką soli i odstaw na ok. 20 min. Następnie odlej sok, który puściły. Wymieszaj ze skórką startą z limonki oraz sokiem, dopraw do smaku solą i ewentualnie cukrem.
Mięso umyj, osusz i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Przygotuj 3 talerze. Do pierwszego wsyp mąkę. Do drugiego wbij jajko, rozmąć widelcem, wlej mleko, dodaj mielone chili, szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Do trzeciego talerza wsyp ziarna sezamu oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Mięso najpierw dokładnie obtocz w mące, a dopiero potem w roztrzepanym jajku. Następnie przełóż je do talerza z sezamem i bardzo dokładnie obtocz w nim kotlet.
Na patelnię wlej olej. Gdy będzie bardzo gorący, ułóż kotlety i smaż 2-3 minuty, aż panierka będzie rumiana. Przełóż na drugą stronę i smaż około 2 min. Usmażone kotlety przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniakami z wody i przygotowaną sałatką z ogórka. Możesz je udekorować kawałkami limonki i świeżą papryczką z chili.Źródło: Świat i Ludzie