Do góry

Dania główne Przepis na:

Kozia broda w roli schabowego

Kozia broda w roli schabowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 864 Ocena: 16570

Dodano:

Odsłon: 18636

Już nie chroniona, więc można się delektować. Inne nazwy to :szmaciak gałęzisty, siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zależności od regionu. Można podać z ziemniakami i np. ogórkami.

Składniki

  • 1 duża, dość zwarta kozia broda
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kozią brodę pokroiłem na plastry grubości ok. 1 cm , które dobrze opłukałem pod letnią, bieżącą wodą i osuszyłem na ręczniku papierowym, oprószyłem solą i pieprzem z obu stron.
    Roztrzepałem w pojemniku jajko, do drugiego wsypałem bułkę tartą.
    Na patelni rozgrzałem olej , plastry koziej brody obtoczyłem w jajku, a następnie dokładnie w bułce tartej i przełożyłem na olej, smażyłem ok. 4 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor. Zdjąłem usmażone kotlety na ręcznik papierowy, aby je osączyć z tłuszczu. Podałem na gorąco, od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń