Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kratka drobiowa z paprykami"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 520
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1388
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 107
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 384
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 520
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1388
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 107
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 384
Składniki
Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna
Papryki oczyść z gniazd nasiennych, umyj, osusz. Pokrój na cienkie paseczki. Do rondla wlej wodę, włóż paseczki papryki. Gotuj na małym ogniu 3-5 minut (papryka powinna być miękka). Osącz na sicie, ew. dodatkowo osusz ręcznikiem kuchennym.
Piersi kurczaka dokładnie oczyść z błonek. Pokrój wzdłuż na cienkie paseczki. Na deseczce ułóż 4 lub 5 paseczków mięsa (w zależności od wielkości paseczków papryki). Poprzecznie ułóż na przemian kolorowe paski papryki, przeplataj je z mięsem, tworząc krateczkę.
Kratkę oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (lub innymi ulubionymi ziołami i przyprawami). Dużą ilość oleju rozgrzej w rondlu. Ostrożnie włóż kratę, usmaż z obydwu stron na rumiano. Wyjmij, ułóż na papierowym ręczniku, osącz.
Kratkę drobiową podawaj z pieczonymi lub smażonymi ziemniaczkami i pozostałą papryką. Ew. udekoruj gałązkami świeżego tymianku.
<strong>Czas przygotowania 45 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2,60 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie